Jedną z popularnych polskich zup jest grochówka. Jej smak doskonale podkreśli aromatyczna przyprawa do dań z fasoli Galeo.
Grochówka to zupa znana już w staropolskiej kuchni – sycąca i przyrządzana z łatwo dostępnych składników, przede wszystkim ziemniaków i grochu. Pojawia się wersji jarskiej i z bogatą, mięsną wkładką. Nieodmiennie kojarzy się z kuchnią wojskową oraz treściwym daniem podawanym podczas imprez plenerowych. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Warto często uwzględniać ją w menu, ponieważ groch jest źródłem białka i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Osoby liczące kalorie mogą sięgnąć po bardziej dietetyczną wersję tej zupy, np. proponowaną przez nas grochówkę wegańską.
Grochówka obowiązkowo musi zostać doprawiona majerankiem, który zalecany jest do dań na bazie roślin strączkowych oraz ciężkostrawnych, nie tylko ze względu na walory smakowe i piękny zapach, lecz także dlatego, że wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Jednak to nie jedyny dodatek, które podkreśli charakter tej wyjątkowej zupy.
Kompozycję ziół i przypraw doskonale pasującą do grochówki znajdziemy w przyprawie do dań z fasoli Galeo. Oprócz wspomnianego majeranku również zawarty w mieszance kminek ma dobroczynny wpływ na trawienie. Za wyraziste nuty odpowiadają natomiast czosnek, gorczyca i chili. Kompozycję uzupełniają słodka papryka, aromatyczna kolendra oraz wyważona ilość soli.
Przyprawę do dań z fasoli Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
***
Przyprawa do dań z fasoli to mieszanka ziół i przypraw, która nadaje wyśmienity smak i doskonały aromat potrawom przyrządzanym z fasoli i innych roślin strączkowych. Polecana do zup, dań jednogarnkowych, przystawek i sałatek.
Składniki: sól, majeranek, czosnek, kminek, papryka słodka, kolendra, gorczyca biała, chili.
Masa netto: 20 g
Cena: ok. 1,29 zł
***
Wegańska grochówka
Składniki:
• 300 g grochu łuskanego
• 4 duże ziemniaki
• 1/2 pora
• 1 pietruszka
• 2 marchewki
• kawałek selera
• 2 liście laurowe
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 1,5 łyżki przyprawy do dań z fasoli Galeo
• ewentualnie pieprz Galeo i sól do smaku
Przygotowanie:
Groch dokładnie przepłukać pod zimną wodą, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 2-3 h. Po tym czasie gotować go przez 30 minut w wodzie, w której był namoczony. Dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do dań z fasoli. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 40 minut aż warzywa i groch będą miękkie i rozpadające się.
Czas przygotowania: ok. 1 h 10 minut, czas namaczania: ok. 2-3 h
Koszt: ok. 7,5 zł, koszt jednej porcji: ok. 1,5 zł
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/pachnaca-grochowka-z-galeo